Aben der altid flytter med.
Er du træt af dit arbejde og overvejer du at sige op?
Der kan være mange gode grunde til at sige op. Mit ærinde her er hverken at anfægte dem eller sige for eller imod men at gøre opmærksom på, at der under frustrationerne og midt i overvejelserne befinder sig en abe, som det kan betale sig at lære at kende. Den flytter nemlig med.
Det er tankevækkende, at mange af os først spørger os selv om meningen med vores arbejdsliv den dag det går galt. Som f.eks. når en krise opstår – hvis vi bliver ramt af alvorlig stress, hvis vi bliver opsagt, eller når ubehaget ved at gå på arbejde af den ene eller anden grund eskalerer, og til sidst bliver for stort at bære. Omstændigheder der konfronterer os med eksistentielle vilkår og på en måde vækker os, så vi begynder stille spørgmål og interessere os for hvad der virkelig betyder noget i vores liv.
Men hvorfor vente til det går galt? Hvorfor vælge at leve med en daglig og nagende følelse af utilfredshed i vores arbejdsliv? Hvor ondt skal det gøre, eller hvor stor skal spændingen og frustrationen være, før vi vælger at tage os af det? Tage os af os selv.
Som karrierecoach og psykoterapeut har jeg mange samtaler med gode mennesker, der er frustrerede i deres hverdag og føler sig belastet, splittet eller låst fast i arbejdslivet. De har symptomer på stress i forskellig grad og nogle er sygemeldte. Fælles for dem alle er, at de overvejer at sige op, eller allerede har sagt op, når de opsøger mig.
Det er min erfaring fra flere af disse samtaler at frustration, udpegede problemer og stresssymptomer ofte har rod i værdikonflikter, eksistentielle vilkår og spændinger. Vilkår som f.eks. frihed, valg, ansvar, uvished og angst. Spændinger mellem f.eks. frihed/forpligtelse eller mening/meningsløshed. Den eksistentielle filosofi og tænkning er rig på materiale.
Et konkret eksempel, jeg ofte møder, er mennesker der har ladet sig fylde helt op af arbejdslivets forpligtelser. “Jeg elsker mit arbejde – men jeg kan ikke holde det ud” lyder dilemmaet, når de dukker op hos mig. Eller “jeg hader mit arbejde – det hele er meningsløst”.
Jeg ville ønske de var dukket op noget før.
Når vi modigt møder vores udfordringer, ser vores værdier og eksistentielle vilkår i øjnene og lærer dem at kende i os selv, kan de være en nøgle til vigtige informationer om, hvorvidt vi er på rette vej, eller om der er noget vi skal håndtere og tage os af.
Mit ærinde her er at minde om at vores værdier og den måde hvorpå vi forstår og håndterer eksistentielle grundvilkår, er noget vi har med os i livet. Vi kan afklare og vælge værdier der er gode for os – men de eksistentielle grundvilkår er aben der flytter med uanset hvilket job vi vælger. Fordi først og fremmest er vi mennesker.
Tænk hvis vi vælger at gribe frustrationen, når den opstår og ser på den som en påmindelse om, at vi selv – eller andre – måske har gang i noget der strider imod vores værdier, og som vi kan vælge at tage os af. Eller vi kan opdage, at vi måske netop dér er konfronteret med et grundvilkår, som vi nu engang må forholde os til og leve med.
Tænk hvis vi vælger at spændinger i (arbejds)livet ikke er noget vi skal have til at forsvinde, men som vi kan byde velkommen og tage hånd om på en måde, hvor vi udnytter dem til at udforske vores vanetænkning og opdage nyt om os selv – og andre. Nyt som vi på en konstruktiv måde, kan bringe videre til vores leder eller en anden der kan støtte os i at rumme uro eller skabe den forandring vi ønsker.
Jeg kan ikke lade være med at tænke på, hvor meget arbejdsglæde og guld der mon ligger gemt, hvis både leder og medarbejder tager fat om udfordringerne i tide, vover at se bag om de udpegede problemer og åbner muligheden for at skabe en indsigt og accept af vores eksistentielle vilkår.
Det kræver opmærksomhed, vilje og mod og min tanke er, at det måske er mangel på samme, der gør at vi har noget der hedder “Quit-your-crappy-job-day”. Sagt på en anden måde; hvis vi var vågne og villige til at se vores udfordringer og eksistentielle vilkår i øjnene, så havde vi fundet en vej i vores nuværende job eller sagt op for længe siden.
Hvis du overvejer at sige op er min anbefaling:
Inden du siger op, skab rum til refleksion og prøv at forholde dig til de bagvedliggende årsager til hvorfor du overvejer at gøre det. Meget kan du gøre dig fri af, hvis du siger op, men din eksistentielle abe flytter med.
Har du brug for hjælp til afklaring eller til at træffe beslutning om dit arbejdsliv, er du meget velkommen til at kontakte mig på info@meningmedmere.dk eller tlf 24 85 47 90.
Du kan læse mere om karrierecoaching og ledercoaching på trineloklindt.dk hvor mine erhvervsrettede ydelser bor.